Stress kan voor heel wat ziekten en kwalen zorgen zoals migraine, nek- en rugklachten, maag- en darmklachten, hartkloppingen, slapeloosheid, hart- en vaatziekten, opgejaagdheid, irritatie en overgewicht. Het heeft een effect op ons lichaam, maar ook op onze emoties, gedachten en gedragingen. Maak van rust en ontspanning een prioriteit om jezelf weerbaarder te maken tegen stress en prikkels.
Stress en overprikkeling verminderen? Vijf tips die helpen!
Meditaties en ademhaling
Meditatie kan je ademhaling vertragen en je hartslag verlagen, waardoor je geest tot rust kan komen en je lichaam zich diep kan ontspannen. Je kan bijvoorbeeld de stilte in jezelf opzoeken door je te focussen op je ademhaling.
Mindfulness
Bij mindfulness worden we ons bewust van onze gedachten, gevoelens en sensaties. Het brengt ons in het hier en nu. Daar waar onze aandacht is, daar is onze energie. Bij piekeren en angst zit onze aandacht in de toekomst, bij verdriet zit onze aandacht in het verleden. Soms merken we dat we er niet helemaal bij zijn met ons hoofd, onze aandacht en energie is ergens anders. We doen ook vaak verschillende dingen tegelijkertijd: terwijl we koken, beantwoorden we nog snel een telefoontje. Hierdoor krijgen we meer prikkels binnen en kan ons stressniveau verhogen. Met mindfulness richt je je aandacht op daar waar je nu bent. Maak je bijvoorbeeld een wandeling, richt je aandacht dan op je voeten die de aarde raken. Eet je een appel, richt je aandacht op het gevoel in je mond, de geur van de appel, …
Voldoende slaap
Voldoende slapen is essentieel en belangrijk voor onze mentale en emotionele weerbaarheid. We verwerken tijdens onze slaap de prikkels waarmee we overdag geconfronteerd worden. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat we sneller geïrriteerd en prikkelbaar zijn, meer stress ervaren en minder geconcentreerd zijn.
Trek de natuur in en beweeg
Trek regelmatig de natuur in, zoals naar bos, park, strand, bergen, … om jezelf te ontdoen van de drukte van de stad waar veel prikkels, geluiden en impulsen ons heel wat stress kunnen bezorgen. De natuur heeft een ontspannende werking op ons en verlaagt onze hartslag en ademhaling. Geniet dus wat vaker van de weldaad van beweging (wandelen, fietsen, joggen, zwemmen) buiten in de natuur.
Drink voldoende water of kamillethee
Kamille staat bekend om haar kalmerende effect en kan helpen te ontstressen bij een opgejaagd gevoel. Wanneer je lichaam uitgedroogd is, gaat het over in de vecht-vlucht modus en produceert stresshormonen, waardoor onze bloeddruk en hartslag stijgen. Drink voldoende water om jezelf te hydrateren, wat een positief effect heeft op je energie en stressniveau.
Dagelijks ondersteun ik verschillende mensen die last ondervinden van overprikkeling en stress. Bovenstaande tips kunnen een leidraad zijn om beter voor jezelf te zorgen, maar in de praktijk merk ik dat er veel meer bij komt kijken dan enkel deze vijf tips. Elke persoon is uniek en dat geldt ook voor ieders noden en behoeften. Bij langdurige stress en overprikkeling is het belangrijk om in kaart te brengen wat je nodig hebt, wat je draagkracht is, welke zaken je energie geven en welke energie vragen. Soms kan een professionele kijk datgene zijn wat essentieel voor je is om keuzes te leren maken die bij je passen, zodat je meer vanuit rust en ontspanning door het leven kan gaan.
Wil je stress en overprikkeling verminderen? Ben je op zoek naar iemand die je daarbij kan ondersteunen in de regio Antwerpen? Voel je vrij om een kijkje te nemen in mijn aanbod en plan een afspraak bij me in.
Liefs,
Vanessa
♥ Volg me op Instagram voor meer.
0 reacties