De kracht van Nee zeggen: Hoe nee zeggen juist leidt tot diepere verbindingen!
De kracht van nee zeggen ligt in het beschermen van je eigen energie en het versterken van je relaties. In dit artikel ontdek je hoe nee zeggen je kan helpen om meer ruimte voor jezelf te creëren en waarom het uiteindelijk leidt tot meer authentieke verbindingen.
HERKEN JE DIT?
Je beste vriendin geeft een feest, maar je voelt je te moe om te gaan en toch zeg je ja. Op je werk krijg je extra taken, maar je durft geen nee te zeggen. Je tante belt en ratelt door, terwijl je jezelf steeds verder overweldigd voelt. Of je partner wil naar de drukke stad, terwijl jij rust wil, maar je past je aan in plaats van je wensen uit te spreken.
Dat zijn situaties die veel mensen herkennen. Ze gaan vaak gepaard met schuldgevoelens of angst voor afwijzing. Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo vaak ja zeggen, terwijl we eigenlijk nee willen zeggen?
De diepgewortelde overtuiging om altijd beschikbaar te zijn
In mijn praktijk in Brasschaat zie ik dagelijks hoeveel mensen worstelen met nee zeggen. Het is een diepgewortelde overtuiging in ons systeem dat we altijd beschikbaar moeten zijn of dat we anderen niet mogen teleurstellen. De angst voor een negatieve reactie of afwijzing maakt het extra lastig om grenzen aan te geven.
Stel je voor: je zegt een keer nee en de ander reageert boos of trekt zich terug. Wat betekent dat eigenlijk voor de relatie? Is er dan sprake van oprechte verbinding? Ware vriendschap zou toch ruimte moeten geven aan jouw behoeften, net zoals jij rekening houdt met die van de ander?
Het taboe van nee zeggen binnen familie
In gesprekken met cliënten hoor ik vaak: “Ja, maar tegen mijn moeder kan ik echt geen nee zeggen. Die begint te flippen en die miserie wil ik mezelf besparen.” Nee zeggen binnen vriendschappen is al moeilijk, maar bij familie lijkt het nog veel ingewikkelder. Bij vrienden durf je misschien nog een grens te trekken, maar binnen je familie voelt dat vaak anders. Hoe ga je om met de weerstand die je voelt als een familielid iets van je vraagt, maar je eigenlijk nee wilt zeggen?
Kleine stapjes in verandering
Familie is vaak gewend dat je altijd of sneller ja zegt. Daarom kan het in het begin lastig zijn om dat patroon te doorbreken. Je zult wellicht teleurstelling ervaren van je familie, maar als je steeds bewuster en vanuit je kracht kiest – of dat nu een ja of een nee is – zal er langzaam een kanteling ontstaan.
Het is belangrijk om te begrijpen dat je niet altijd ja kunt blijven zeggen, zeker niet als dat ten koste gaat van jezelf. Verandering hoeft niet abrupt te zijn; het kan stap voor stap gaan. Je familie zal moeten wennen aan je nee’s en jij mag leren omgaan met de schuldgevoelens die daarbij opkomen. Die gevoelens zijn heel normaal, aangezien we diep geprogrammeerd zijn om in dienst van anderen te staan.
Waarom een ‘nee’ ook een ‘ja’ voor jezelf is
Wanneer je meer ruimte creëert voor je eigen behoeften, verandert de manier waarop je geeft. Je ja’s worden bewuster en authentieker. Je zal daardoor meer aanwezig zijn in het moment – omdat je dat wílt, niet omdat het moet. Dat voelen mensen om je heen. Door spaarzaam ja te zeggen, wordt voor je omgeving steeds duidelijker waarvoor ze wel of niet bij jou terecht kunnen. Dat is misschien wel het mooiste cadeau dat je jezelf én anderen kan geven.
Oefening: De bewuste ja!
Probeer deze oefening wanneer je merkt dat er onrust in je systeem ontstaat, bijvoorbeeld wanneer iemand iets van je vraagt, je uitnodigt of lang blijft praten. Stel jezelf de volgende vragen:
Is dit iets waar ik echt zin in heb? Vind ik de activiteit leuk of interessant?
Is dit iets dat echt waarde toevoegt aan mijn leven? Is het belangrijk voor mij?
Heb ik de tijd en energie voor deze activiteit?
Door deze vragen in je hoofd te laten resoneren, kun je bewuster kiezen en vanuit je eigen behoeften reageren in plaats van vanuit automatische reflexen.
Wanneer meer begeleiding nodig is
De oefening kan al een eerste stap zijn, maar het kan soms extra begeleiding vragen. Het patroon van altijd maar ja zeggen zit vaak diepgeworteld en vraagt introspectie. Het kan zijn dat je niet eens door hebt hoe vaak je over je eigen grenzen gaat en dan komt het niet in je op om zulke vragen aan jezelf te stellen. Iemand met een professionele en brede blik kan je stap voor stap begeleiden in dit unieke proces, zodat je leert om jezelf trouw te blijven zonder schuldgevoel.
Als je specifieke vragen hebt of merkt dat dit proces meer begeleiding nodig heeft, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik sta klaar om je te ondersteunen op je reis naar meer balans en zelfzorg. Mijn praktijk in Brasschaat is makkelijk bereikbaar vanuit Antwerpen en randgemeentes Kapellen, Ekeren, Schoten, Brecht, Kalmthout, Putte…
Nee zeggen voor HSP’ers
Voor hoogsensitieve mensen (HSP) kan het bijzonder moeilijk zijn om nee te zeggen, uit angst voor afwijzing of het teleurstellen van anderen. Als HSP’er voel je vaak de emoties en verwachtingen van anderen zo sterk aan dat het je eigen grenzen kan overschrijden. Als je merkt dat je worstelt met het vinden van je eigen ruimte, dan kan je ook bij me terecht voor HSP-therapie.
Ik bied begeleiding voor hoogsensitieve mensen aan in mijn praktijk in Brasschaat die moeite hebben met het omarmen van hun gevoeligheid en het stellen van gezonde grenzen.
Volg me via sociale media voor meer
0 reacties